Sastojci
3 kg paprike somborke
2 l vode
60 gr soli
50 gr šećera
50 gr esencije
1 kašičica vinobrana
po želji biber u zrnu
lovor..
Priprema
1.
Paprike oprati i obrisati, pa ih iseći na filete (veće komade). Obavezno koristiti rukavice kada se seče ljuta paprika, jer se ljutina zavuče u pore pa peče i koža na rukama i sve što ruke dotaknu (oči!!!)
2.
Slagati komade u čiste tegle. Po želji dodati zrna bibera i lovor (ja ne dodajem). Da komadi paprike ne bi isplivali na površinu pritisnuti sve plastičnim pritiskačima.
3.
U veći sud sipati vodu, so, šećer, esenciju i vinobran. Sve dobro promešati da se sadržaj rastvori i tečnost izbistri. Kutlačom nalivati tegle do vrha, tako da sve paprike budu prelivene. Zatvoriti poklopcima na šraf i tegle odložiti na suvo i tamno mesto.
4.
Paprike se ukisele za 2-3 nedelje, a dobre su sve do sledeće sezone! Odlične su kao meze uz rakijicu, a ja ih volim kao salatu uz pasulj ili uz moj klot krompir - paprikaš.
Od ove mere sam dobila 8 tegli po 580 ml. Inače, paprike mogu da se slažu i u plastičnu kanticu, ali je meni staklo uvek bolje rešenje!
5.
Kumina original mera (za 10 - 12 kg mešanog povrća za turšiju) je 10 l vode, 300 gr soli, 250 gr šećera, 250 gr esencije i 2 kesice (od po 10 gr) vinobrana. Ja sam preliv procentualno smanjila, petina mere mi je bila sasvim dovoljna za 3 kg paprike, čak je malo preliva preteklo.
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Post Top Ad
Responsive Ads Here
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Post Top Ad
Responsive Ads Here
Author Details
Templatesyard is a blogger resources site is a provider of high quality blogger template with premium looking layout and robust design. The main mission of templatesyard is to provide the best quality blogger templates which are professionally designed and perfectlly seo optimized to deliver best result for your blog.
Nema komentara:
Objavi komentar