Sastojci
Povrce:
batat, mrkva, mahune, sparoge, paprika, baby bok choy
stari kruh
maslinovo ulje
sol, papar, sezam
Umak od manga:
1 mango
2 velike zlice nasjeckanog korijandera
1 velika zlica soya sosa
1/2 manjeg ljubicastog luka
3 velike zlice kokosovog mlijeka
1 rezanj cesnjaka
1 velika zlica ljutog sosa po izboru
1 mala zlica octa
1 mala crvena ljuta papricica
Gusti umak od sira i kukuruza:
1/2 manjeg ljubicastog luka
1 rezanj cesnjaka
1 mladi luk
1/2 crvene paprike
1 manji kuhani kukuruz
4-5 velikih zlica krem sira
1 saka naribanog cheddar sira
malo putra za dinstanje
sol i papar
Priprema
1.
Povrce oprati i posusiti papirnatim ubrusom. Batat i papirku izrezati na vece kriske, mrkvicu izabrati sto manju i tanju da se ne mora rezati. Svo povrce staviti u zdjelu, posuti sa malo maslinovog ulja, solju, paprom i sjemenkama sezama, te sve zajedno rukama promijesati. Kriske starog kruha isto premazati sa malo maslinovog ulja.
2.
Pecnicu zagrijati na 200 C. Veci i plici protvon obloziti pek-papirom, i po njemu poslagati prvo batat i mrkvu. Peci 10 minuta. Izvaditi ih i preokrenuti, pomjeriti na kraj protvona, i do njih sada poslagati ostalo povrce i kriske kruha. Peci dodatnih 10 minuta; vrijeme pecenja prilagoditi vlastitoj pecnici.
3.
Dok se povrce pece, pripremiti umake.
Umak od manga:
Mango, luk, cesnjak i ljutu papricicu nasjeckati, i staviti u blender. Dodati i ostale sastojke, i sve malo zajedno promijesati, ali ne u sasvim jednolicnu smjesu; neka ostane i koji veci komadic manga.
Po vrhu ukrasiti nasjeckanim korijanderom i crvenom ljutom papricicom. Ovaj umak je slatko-ljuto-kiselkastog okusa, i posluzuje se hladan.
4.
Gusti umak od sira i kukuruza:
Nasjeckati oba luka, cesnjak i crvenu papriku, i prodinstati ih na malo putra na otprilike 5 minuta.
Sada dodati i kuhani kukuruz i sve zajedno dinstati na srednjoj vatri jos 5 minuta. Gnjecilicom za pire krumpir sve blago zgnjeciti dok se dinsta. Dodati kremasti sir i mijesati dok se ne otopi. Na kraju dodati i cheddar sir, i jos malo mjesati dok se i on ne otopi. Ovisno o slanosti sireva, dosoliti po potrebi i popapriti. Prije posluzivanja, ukrasiti nasjeckanim ljubicastim i mladim lukom. Umak posluziti topao ili hladan.
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar