Krompir pa ćufte - Orbita Vesti

Top Novosti

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

subota, 13. kolovoza 2016.

Krompir pa ćufte


Sastojci

Potrebno je
1 kg krompira
1 glavica luka
1 kom svježi paradajz
1 grančica ruzmarina
2 kašike ulja
1 dl vrhnja za kuvanje
1 češanj bijelog luka
100 g topivog sira (edamer, gauda... )
1 kom mrkva
1 kom svježa paprika
po potrebi so, biber
za ćufte
500 g mljevenog mesa
1 glavica luka
1 češanj bijelog luka
1 kom jaje
1 kašika pasiranog paradajza
2 kašike prezli
3 kašike ulja
po potrebi so, biber


Priprema
1.
Krompir i mrkvu oguliti, isjeći kolutiće oko 0,5 cm debljine, staviti u šerpu, nasuti vode da prelije krompir, posoliti i kuvati 10-15 minuta.
2.
Za ćufte luk sitno isjeckati, pomiješati sa mesom, dodati jaje, prezle, paradajz pire, nekoliko sitno isjeckanih iglica ruzmarina,  so i biber po ukusu i sve dobro izmiješati. Podijeliti na 10-ak jednakih dijelova i praviti ćufte.
3.
U tavi zagrijati ulje i pržiti ćufte sa svake strane po 3-4 minute. Ćufte vaditi u tanjir pa na istoj, zagrijanoj masnoći dinstati sitno sjeckani luk, dodati paradajz isječen na krupnije komade, malo prodinstati i dodati vrhnje za kuvanje i 1/2 sira, miješati da se sir istopi.
4.
Posudu za pečenje premazati sa 2 kašike ulja, sipati ocijeđen krompir, preliti sosom od pavlake, preko poredjati ćufte i naribati ostatak sira i na kraju papriku isječenu na trakice, staviti u rernu zagrijanu na 250 C da se peče

5.
služiti toplo

Autor:Ramiz Šerbečić

Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Post Top Ad

Responsive Ads Here