Sastojci 2 osobe
1 češanj belog luka
40 gr mešavine salate (endivija, cikorija, crveni radič i escarole)
malo rukole
1/2 paprike
1/2 krastavca
1 manji crveni luk (u sezoni može mladi luk)
1 tvrdo kuvano jaje
6 čeri paradajza (krupnijih)
5 -6 crnih maslina
3 manja fileta inćuna
1 konzerva Eva tuna fileta u maslinovom ulju
po ukusu ruzmarin i bosiljak
za vinegret preliv:
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika crvenog vinskog sirćeta
po ukusu bibera i soli
Priprema
1.
U salatu se, pored obavezne tunjevine (ili inćuna), maslina, paradajza i kuvanih jaja, dodaje sirovo povrće. Kod nekih su to paprike i krastavac, kod drugih mladi bob i artičoke, a neki ubacuju rotkvice i celer, sve bez termičke obrade. ..
2.
Beli luk preseći na pola i njime istrljati veliki plitki tanjr ili drugi sud (činiju) u kome će se poslužiti salata. Na tanjiru napraviti podlogu - rasporediti mešavinu salate i rukolu. Umesto kupovne mešavine, može se napraviti sopstvena kombinacija raznih vrsta zelene salate, bebi-spanaća i rukole. Preko salate poređati krastavac sečen na polukrugove, luk sečen na rebarca i papriku sečenu na trakice.
3.
Prema rubu tanjira poređati paradajz sečen na pola i kuvana jaja sečena na četvrtine ili šestine. Masline pobacati na luk i papriku. Na sredinu tanjira smestiti tunjevinu i inćune. Iseckati ruzmarin i bosiljak i posuti ih preko salate, pa sve preliti vinegretom (napraviti preliv u činijici - viljuškom umutiti ulje i sirće, dodati biber i pažljivo posoliti jer su slani i inćuni i masline).
4.
Uz ovu salatu je dovoljan sveži baget hleb, čaša vina i dobro društvo za zajedničko uživanje..
Umesto ređanja na tanjir, sve povrće možete izmešati sa prelivom u činiji i odozgo rasporediti ribu i jaja. Meni se više dopalo ovakvo slaganje.
5.
Meni se najviše dopala ova salata, jedino što nisam našla mladi bob, pa sam je pravila bez njega. Našla sam finu mešavinu salate (mista) kojoj sam dodala moju domaću rukolu, paradajz je iz moje bašte, začini isto, a tuna i inćuni su iz moga bazena sa morskom vodom.. Zezam se, nemam bazen, ali sam imala Eva tunjevinu u maslinovom ulju koju smo dobili na Coolkinom druženju u junu. Našli su se još i fileti inćuna i rešila sam da stavim oba! Kad je bal..
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar