Čitav niz jako hranjivih elemenata se može pronaći u jabukama, pa ako bi se trebala birati samo jedna voćka koju bi jeli tokom dana, tada bi jabuka bila vjerovatno i najpametniji izbor. Pet je razloga za takvu odluku.
Jabuke daju osjećaj sitosti
Ovo voće je odličan pomagač svim osobama koje pokušavaju držati dijetu. Kalorijski su veoma slab izvor, a kako sadrže šećer, tijelo ga sporo apsorbuje i tako na duži rok održava nivo šećera i inzulina u krvi. Sve to rezultira dužim osjećajem sitosti, uz minimalan unos kalorija.
Jabuke snižavaju nivo holesterola
Elementi polifenol i pektin, koji se mogu naći u sastavu jabuke, djelotvorni su na snižavanje nivoa holesterola i onemogućavaju njegovo nakupljanje u krvnim žilama.
Jabuke pozitivni utiču na mozak
Sastojci koji se mogu pronaći u jabukama, u kombinaciji sa enzimima iz organizma, dovode do stvaranja acetilkolina - neurotransmitera, koji ima ulogu prenosa impulsa između živčanih ćelija, što znači da je konzumiranjem jabuka moguće povećati pamćenje i koncentraciju.
Jabuke pospješuju rad dišnih puteva
Naučno je dokazano da majke koje su češće konzumirale jabuke tokom trudnoće, na svijet su donijele djecu koja imaju daleko manje oboljenja i različitih problema sa dišnim putevima, od djece čije majke nisu jele jabuke dok su ih nosile.
Jabuke značajno smanjuju mogućnost obolijevanja od raka
Posve nevjerovatno zvuče rezultati istraživanja italijanskih naučnika, koji su utvrdili da jedenje jedne dnevno jabuke, snižava mogućnost obolijevanja od raka za čak 42 posto!
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar