Sastojci
500 gr. melancana - plavog patlidžana
400 gr. konzerve pelata/400g ili sjeckanog paradajza
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
maslinovo ulje
bosiljak
200 gr. mozzarelle
150 gr. ribanog parmezana
so
Ovo je klasika juga Italije, vrlo ukusno, ne skupo, ali zato vrlo karoličo jelo. Iako ste na dijeti nemote se ustručavati da ga probate, jedno parčence neće te se ugojiti, a zadovoljstvo će biti veliko. Ja ovde navodim klasičnu verziju sa melancanama iliti plavim patlidžaom koji se prži u maslinovom ulju. Postoji i laganija varijanta, da se kriške melancana peku na grilu, ali to više nije to, ukus je sasvim drugačiji.
Priprema
1.
Prvo isečite plavi patlidžan uzdužno na parčad ni debelu ni mnogo tanku.
2.
Posolite svako parče, slažite u cedilku (ako imate onu sa nogarima veliki đevđir odlično. Stavite preko tanjir, a na tanjir neki teži predmet ili šerpu sa vodom da bi se ocedila gorčina iz patlidžana.
3.
Za to vreme propržite na malo maslinovog ulja sitno seckani crni lik dok ne postane slatkast.
4.
Pri kraju dodajte i beli luk i njega malo proržite, pazite ne sme da požuti onda ima gadan ukus. Dodajte paradajz iz konzerve i sve krčkajte nekih 30 minuta na laganoj vatri.
5.
Na kraju dodajte bosiljak i soli.
6.
Za to vreme patlidžan je već pustio sok. Operite svako parče pod mlazom vode i potom ga dobro prosušite kuhinjskom upijajućom hartijom.
7.
Pržite patlidžan na maslinovom ulju. Odlažite na tanmjir, na koji ste već stavili upijajući papir, da bi se višak masti upio.
8.
Kad završite red prekrite ga ponovo hartijom i tako dok ne ispržite sve patlidžane. Patlidžani moraju da prilikom prženja dobiju onu lepu zlatkastu bojicu, videćete po predivnom mirisu koji će se proširiti kućom da je dovoljno pečeno.
9.
U pleh u kome će se peći parmigiana dodajte ulja od prženja patlidžana, samo malo da nauljite pleh.
10.
Slažite red patlidžana, preko toga ukuvani sos od paradajza, preko toga rendana mozzarella, ja sam je sekla na listiće i preko toga posuti parmezanom.
11.
Tako ređajte dok ne utrošite patlidžane. Pecite u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok vam lepo ne prumeni. Meni je sa mojoj rernom trebalo nekih 50-ak minuta.
Posluživanje
Uz ovo jelo ništa vam ne treba kao prilog. Čaša dobrog vina i navalite.
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar