Sastojci 8 osoba
250g cous cousa
3 dl vruće vode (juhe i sl.)
6 -7 jž dobrog maslinovog ulja
1 -2 kom soka od limuna
šaka grožđica
10 kom suhih marelica
10 kom dobrih crnih maslina npr. kalamata ili sitnih maslina taggiasche
1 kom srednje velikog patliđana
1 - 2 kom tikvica
10 kom rajčica trešnjica
4 -5 kom mladog luka (po želji)
šaka pinola, pistacija ili oraha
1 kom svježe ljute paprike (odredite po ljutini)
1 kitica metvice i peršina
soli i papar
Ako postoji ijedno jelo iz arapsko - mediteranske kuhinje koje morate usvojiti - onda je to cous cous. Prilog, salata, samostalno jelo; preliven umacima, gulašima, brudetima; hladan ili topao; kombiniran s povrćem, voćem, mesom ili ribom. I još mnogo, mnogo toga : inspiracija bezbroj a kod mene jedna prekrasna knjiga "Avanture cous cousa" koja vas uvede ne samo u način pripreme ovog iskonskog mediteranskog jela, već i u kulturu naroda i plemena koji su ih stvarali. Ta jedinstvena obrada pšenične krupice koju možemo danas kupiti već poluobrađenu apsolutno je nepoznata u našim krajevima. Možda zato što do nas nisu dospjeli Arapi koji cous cous preuzimaju od berberskih plemena - tako da ga nalazimo u Francuskoj, na jugu Italije, Pirinejskom poluotoku, Bliskom istoku i naravno, njegovoj domovini sjevernoj Africi. Predlažem vam jednu bogatu salatu koja može biti za sva godišnja doba, zavisno od povrća koje u nju stavite. Kod mene je često uz ljetni roštilj - osim njene privlačnosti na stolu nikada nije ostavila goste ravnodušnima zbog bogatstva ukusa, svježine i za naše ukuse - dosta neobičnosti
Priprema
1.
Najprije pripremite cous cous - posebno je dobar onaj načinjen od kamut pšenice zatim integralni. Prelijte ga s kipućom vodom - držite se navedenog omjera. Zavisno od recepta, varira i tekućina sa kojom ga prelivate. Budući da se u mom receptu radi o posebno svečanom cous cousu, kao salati, bio je preliven vodom u kojoj je zakuhan špinat te kasnije izmiksan.
Promiješajte i pustite 20 minuta dok ne apsorbira vodu . Nakon toga dlanovima miješajte i trljajte grudvice cous cousa kako bi dobili rahlu, ujednačenu masu. Zamiješajte sok od limuna sa maslinovim uljem , dodajte soli, papra i prelijte po cous cousu. Ponovno promiješajte i pustite novih 30 minuta da cous cous dobro upije začine.
(naći ćete više preporuka i recepata kako pripremiti, odnosno namočiti cous cous - meni je ovaj najbolji a preuzet je od Claudie Roden, velike majstorice bliskoistočnih kuhinja)
2.
U međuvremenu - dok cous cous počiva i upija tekućinu, posvetite se pravljenju začina.
Grožđice i isjeckane marelice držite u toploj vodi barem desetak minuta dok ne omekšaju.
Patlidžan isjeckajte na kockice, u tavi popecite, bez ulja, na suho, nekoliko minuta. Odstranite u jednu zdjelu, posolite i malo nauljite.U istu tavu dodajte opet malo maslinovog ulja i popecite na kockice narezane tikvice - samo nekoliko časaka, da ostanu skoro sirove. Posolite i dodajte u zdjelu pored patlidžana
Na istoj tavi kratko popecite pinole ili pistacije i pridružite povrću u zdjeli. Ostale sastojke isjeckajte : rajčice, luk, masline, metvicu (nanu) i peršin. Neposredno pred služenjem dodajte sve sastojke, dobro izmiješajte i servirajte u poludubokoj zdjeli u obliku piramide. Ukrasite maslinama, mentom ( možete staviti još mažuran, bosiljak, luk vlasac). Također možete upotrebiti i neko drugo popečeno povrće po želji. (izvrsne su pečene paprike, zimi npr. popečeni koromač)
3.
ljetna salata od integralnog cous cousa
Posluživanje
Salata od cousa cousa - spektakl po izgledu a meni i po ukusu , služi se uz ostale meze - nareske, pečenja, sireve, mješano meso na žaru. Moram priznati da kada ugledam rižu (posebno onu iz austrijske kuhinje) koja se još uvijek koristi kao glavni prilog mnogim jelima, promislim kako banalnijeg i lošijeg priloga od žitarica sigurno nema. (Drugo je u istočnjačkoj kuhinji gdje riža zamjenjuje kruh). Zažalim što cous cous svima nama nije češće na stolu - jer jednostavno nema nikakve usporedbe sa kuhanom rižom. A kombinacije su bezbrojne i svaka je novi izaziv u kulinarskom i gastronomskom pogledu. ( naslovna stranica fotografija : Klemen Košir. Objavljeno u ljubljanskom " Nedelu")
Svakako treba dodati da je odličan i dan poslije (opet u usporedbi s rižom, vodi ubjedljivo). Izvrstan je, zatvoren u nekom tupperwareu, za odnijeti na posao, za ručak. Fino je, ne deblja, možete raditi nakon takve užine- ručka bez pospanosti i ostalih "postnajedenih" efekata.
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar