Često zanemarene namirnice leća, slanutak i bob, mogu poslužiti kao hranjiva večera u obliku gustih juha koje će vas zasititi i uz koje ćete lakše zaspati. Zbog bogatstva proteina, predstavljaju vrijednu alternativu mesu, a dodatna im je vrijednost što su lako dostupne, pristupačne cijenom i jednostavne za pripremu.
Uz grah i grašak, leća, slanutak i bob, ubrajaju se u skupinu zrnatih mahunarki koje uz ugljikohidrate sadrže odličan udio biljnih proteina, a ujedno su bogate vitaminima i mineralima.
Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, gore nabrojane mahunarke se nalaze u grupi namirnica zajedno s mesom, ribom, jajima i orašastim plodovima. Pola šalice kuhanih suhih mahunarki, zadovoljit će jedno od preporučena 2 do 3 serviranja dnevno.
Ako skuhate veće količine juhe, prednost je što je možete držati par dana u hladnjaku, čime ste osigurali nekoliko večera u užurbanom tjednom rasporedu.
Slijede tri recepta za juhe. Količine su namijenjene dvjema osobama (2-3 tanjura).
Juha od crvene leće
Sastojci:
šalica crvene leće
2 žlice maslinovog ulja
glavica luka
2 mrkve
2 češnja češnjaka
svježa rajčica
lovorov list
majčina dušica
sol
papar
Priprema:
Prednost crvene leće je što je ne morate prethodno namakati u vodi kao npr: slanutak, već je samo isperite nekoliko puta pod vodom.
U dubljem loncu na maslinovom ulju, pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i češnjak dok ne omekšaju.
Dodajte sitno nasjeckanu rajčicu zajedno s crvenom lećom te dolijte vodu tako da prekrije sastojke. Zatim u lonac dodajte majčinu dušicu i lovorov list te sastojke kuhajte na laganoj vatri oko dvadeset minuta.
Juhu posolite i začinite paprom po želji. Pustite da se ohladi pet minuta i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.
Juha od slanutka
Sastojci:
pola šalice slanutka (otprilike 3 šake)
2 žlice maslinovog ulja
glavica luka
2 mrkve
2 lovorovog lista
sol
papar
Priprema:
Slanutak je potrebno prethodno namakati u vodi preko noći.
Sitno nasjeckani luk i mrkvu pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju.
U lonac dodajte slanutak i dolijte vodu taman da ga prekrije. Ubacite dva lovorova lista te začinite paprom i soli po želji.
Nakon 30-ak minuta, kad je slanutak potpuno skuhan, izmiksajte sve sastojke kako biste dobili gustu teksturu juhe.
Juha od boba
Sastojci:
pola šalice mladog boba (3 šake)
2 žlice maslinovog ulja
glavica luka
veća mrkva
2 češnja češnjaka
bosiljak
sol
papar
šaka suncokretovih sjemenki
Priprema:
Najbolje je koristiti mladi bob kojemu ne treba prethodno skinuti ljusku ili već očišćeni, smrznuti bob iz vrećice. Ako bob nije jako mlad, prokuhajte ga u kipućoj vodi na dvije minute pa ćete mu lakše skinuti ljuske pritiskom zrna između palca i kažiprsta. Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se namače preko noći.
Nakon što su se prethodno nasjeckani luk, mrkva i češnjak dovoljno pirjali na maslinovom ulju, u lonac ubacite bob te dodajte toliko vode da prekrije sastojke.
Juhu začinite prstohvatom bosiljka, papra i soli te pustite da se kuha otprilike pola sata. Na kraju izmiksajte sastojke i po potrebi dodajte šaku suncokretovih sjemenki.
Dobar tek!
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Post Top Ad
Responsive Ads Here
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Post Top Ad
Responsive Ads Here
Author Details
Templatesyard is a blogger resources site is a provider of high quality blogger template with premium looking layout and robust design. The main mission of templatesyard is to provide the best quality blogger templates which are professionally designed and perfectlly seo optimized to deliver best result for your blog.
Nema komentara:
Objavi komentar