Sastojci
- mljeveno juneće meso plećke 1 kg- 20g soli, - mljeveni biber, soda bikarbona, krušne mrvice i bjeli luk u prahu
djelimično u zamjenu za bijeli luk u prahu dodati sitno sjeckani,
Originalni recept za banjalučke ćevapčiće,priprema u vlastitom domu.Uz ovaj recept je priložen i video za pripremu.Mjere za pojedine začine nisu navedene iz razloga što je recept porodična tajna,medjutim neče vam biti teško pogoditi / odrediti mjere i time dobiti vaš sostveni recept.Hvala na razumijevanju.
Priprema
1.
- koristiti mljeveno juneće meso plećke
- dodati 20g soli na 1kg mesa
- vrlo važno !! sve dobro izmješati
- potom meso oblikovati u formu "kuglofa"
- smjesu ostaviti da odstoji narednih 24h na temperaturi ispod 5+
- izmješati mljeveni biber, sodu bikarbonu, krušne mrvice i bjeli luk u prahu
- dodati smjesu začina i izmješati sa mesom
- vrlo važno !! sve dobro izmješati dok se ne dobije kompaktna i malo ljepljiva masa
- smjesu ostaviti da odstoji par sati u hladnjaku
- za formiranje ćevapa koristim zračnu pumpu za pjene*
- koristiti najlonsku vrečicu prilikom punjenja
- ćevape rezati na veličinu kažiprsta
2.
- ovakvim načinom pripreme, pribor je ostao skoro čist
- za prženje ćevapa koristiti biljnu mrs
- pržiti na umjerenoj teperaturi uz stalno prevrtanje ćevapa
- svakako natopite lepinju i polužite je uz vaše ćevape
- za prilog izaberite kajmak ili ajvar i obavezno crveni luk
- dobar tek
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar