Mandarine su "tonik za vaše srce" - Orbita Vesti

Top Novosti

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

subota, 13. kolovoza 2016.

Mandarine su "tonik za vaše srce"

Svima nam je poznata izreka „jedna jabuka na dan, tjera doktora van“ – ali  sada izgleda možemo reći isto i za mandarine. Znamo da je u ovim zimskim danima u organizam potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama kao što su to mandarine, limun, narandža i grejp. Konačno je počela sezona mandarina, trgovine su prepune ovim voćem i treba maksimalno iskoristiti ove blagodati te ih što više konzumirati.
U 100 grama mandarina imamo samo 34 kcal, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je veoma važan za dobar vid i lijepu kožu.
Sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1,B2 i B3, te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita. Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa.
Časopis „Diabetes“ prenosi da su istraživači sa Univerziteta Western Ontario u Kanadi,  hranili dvije skupine miševa hranom koja sadrži visok procenat masti i jednostavne šećere. Prva skupina miševa je dobila na masi i pokazala je znakove vezane  za metabolički sindrom – povišen holesterol i trigliceride, povišena razina inzulina, glukoze i masnoće na jetri – sve što dovodi do povećanja rizika od dijabetesa i bolesti srca.
Međutim, druga skupina, kojoj su dodali nobiletin u ishranu je dobila normalnu količinu težine nije došlo do porasta holesterola, inzulina ili glukoze. Također su bili osjetljiviji na inzulin i utvrđeno je da se na njihovoj jetri nalazi manje masnoće.
Voditelj istraživanja, dr Murray Huff je rekao: „ Miševi koji su u ishrani imali nobiletin su bili zaštićeni od pretilosti. „I kroz duže studije, nobiletin je također ove životinje zaštitio od arteroskleroze, dodatnog plaka u arterijama, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara. „Ovo utire put budućim istraživanjima da se otkrije da li je to liječenje prikladno srodnim uvjetima kod ljudi.“ Dr.Huff-ovo prethodno istraživanje je dokazalo da flavonoid,naringenin koji se nalazi u grejpfrutu također štiti od pretilosti i metaboličkog sindroma. Ali flavonoid koji se nalazi u mandarinama je dosta moćniji, rekao je on. Objasnio nam je: „ Ono što je zapravo interesantno jeste to da  nobiletin ima  deset puta jači zaštitni učinak u odnosu na naringenin, i ovaj put smo pokazali da nobiletin posjeduje sposobnost da nas zaštiti od arteroskleroze.“
Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tijekom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače,  kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.
Autor:Ramiz Šerbečić

Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Post Top Ad

Responsive Ads Here