Sastojci 4 osobe
4 odreska lososa (svaki cca 180 gr)
malo soli, svježe mljeveni papar
malo soka limete ili limuna
malo maslinova ulja
150 gr sira mascarponea
PESTO od KOPRA
50 g vrtne kreše
50 g kopra
80 g pinjola ( suncokretove sjemenke)
50 g parmezana
2 limete ili limuna
3 čena češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca ili kockica od 50 gr
Priprema
1.
♥ Losos sa pestom od kopra ♥
Odreske lososa premažemo maslinovim uljem, posolimo, popaprimo svježemljevenim paprom,zalijemo limunovim sokom te pospemo sa malo začinskog bilja koje vam paše a svaku krišku lososa dobro natrljamo. Uzdjeli u kojoj mariniramo losos dolijemo malo maslinovog ulja i na svaki odrezak dodamo jedan lovorov list. Pustimo da se marinira cca 2-3 h. (netko stavlja ružmarin lovorov list origano ja volim staviti list bosiljka i sa koromačem ispeći.Volim čisti bez puno bilja i začina..
Prvo ga stavimo peći sa one strane na kojoj je koža ,ako kupimo losos sa kožom a da znamo da je pečeni po sredini se vidi svjetlija pruga,tj. Boja sirove ribe...tada je treba sklonimosa žara jer će se losos prepeci i biti suh ...
2.
Losos očistimo od mogućih košticama pa ga narežemo otprilike na iste komade cca 180-200 gr. Natrljamo ga solju (himalajska) i paprom te nakapamo sokom od limete ili limuna . Komade lososa odvojeno stavimo svaki na svoj komad nauljene aluminijske folije pa ribu premažemo pestom. WSvaku foliju zatvorimo te tako pripremljena 4 paketića položimo na jako ugrijamni roštila (ja sam na tavi u woku) oko 15 min..
Otvoriti foliju pa oko još oko 5-10 minuta ostavimo 5-10 minuta da se losos sasvim ispeče.
Poslužiti bez folije a kao prilog posebno fino paše izmješani mascarpone...
I druge vrste riba nježnog mesa bolje je peći na žaru pomoću aluminijske folije. Izvor recepta je: Dobar tek (lipanj 2001 g)
3.
♥Pesto od kopra:
Limetama (manji zeleni agrum a sličan limunu) ili Limunu izribati koricu i iscjediti sok.
Oguljeni češnjak zgnječiti, a parmezan naribati . Sitno nasjeckati krešu kopar i pinjole ( umjesto pinjola ja sam stavila suncokretve sjemenke jer su puno jeftinije).
Sve ove sastojke osim soka limete ili limuna pomješamo u posebnoj šalici i postepeno dolijevamo ulje i mješamo štapnim mikserom dok se pesto ne zgusne i postane podatan za mazanje..
4.
♥ Losos na žaru
SASTOJCI : 80 dag svježeg lososa ( 4 veća odreska ) , 30 dahg tilkvica , 4 srednja krumpira ( cca 50 dag) 1 dcl maslinova ulja . 3 čena češnjaka , sitno sjeckani peršin svježi, sol, papar svježe mljeveni, i 1 limun
Priprema: Oprati koru mladog krumpira i posušiti..Prepoloviti ga i peći bez masnoće u pećnici 40 minuta na 180 °C Odreske lososa ispeći na roštilju s obiju strana ..najprije ga stavimo peći sa one strane na kojoj je koža i onda s druge strane cca 7-8 minuta kao i uzdužno narezane ploške tikvica . Pećene odreske i tikvice prelijemo sa umakom od maslinova ulja sjeckanog peršina soli i svježe mljevenog papara .
Poslužimo sa polama pečenog krumpira i tikvicama te kriškama limuna.. (po obroku je 380 kcal za 4 osobe vrijeme pripreme15 min a vrijeme kuhanja je cca 45 minuta Recept iz Dobar tek )
5.
Recepti kod mene na temu lososa:
♥ ..Riblji zalogajčići & riblje salate
♥ Namaz il´ti pašteta od lososa
♥ kavijar na tostu s koprom i
slijedi recept Tjestenina sa dimljenim lososom (čistim radnu verziju recepat i slike iz foldera a žao mi baciti u koš)
Posluživanje
Losos prije nego ga idemo ispeći bilo na žaru , u tavi ili pećnici mariniramo u limunovu soku uz dodatak malo soli (može i vegete) , pa u sojinu umaku ili u maslinovu ulju. Začiniti ga možete sa solju, paprom, čili paprikom, đumbirom, sokom limete ili limuna i začinskim biljem kao što su peršin i kopar..pai menta paše..
♥ VRTNA KREŠA BOGATA C-vitaminom: za salate, kao namaz na kruh, uz maslac ili skutu ( nisam stavila vrtnu krešu (stavila malo bosiljka i peršina ) jer je nemam a u receptu se navodi...prošli smo se i bez vrtne kreše..kod mene je parola od moje bake : ono čega nema može se i bez toga (kako u kuhinji tako i životu postao je moj moto..♥
KOPAR za salate;sjemenke dodajemo ukiseljenim krastavcima ugodno utječe na nicanje sjemenki mrkve, krastavaca, cikle, salate; samog sebe ne podnosi, stoga ga rastresemo po cijelom vrtu (inače se sam zasije)
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar