Pizza je bez sumnje jedno od najomiljenijih jela ljudima širom svijeta. Međutim, radi se o suštinski dosta nezdravom jelu jako bogatom jednostavnim ugljikohidratima, bez vlakana, sa jako malo proteina i malo ili nikako vitamina i drugih hranjivih tvari.
Uz određene promjene, moguće je na stolu imati i veoma zdravu pizzu, a one se moraju izvršiti u svim dijelovima ovog slavnog italijanskog jela.
- Promjene u tijestu
Koristiti integralno brašno koje je neuporedivo zdravije od bijelog, istovremeno smanjiti debljinu same kore kako bi se nepotrebno veliki unos ugljikohidrata reducirao.
- Promjene u sastojcima na pizzi
Napraviti lično sos, te izbjeći neželjene šećere, konzervanse i ostalo. Izabrati nemasni sir, parmezan, mocarelu, fetu ili neki sličan, te pizzu dodatno obogatiti proteinima (bilo kojima koji mijenjaju kobasice i ostale nezdrave sastojke). Staviti više povrća, raznih vrsta.
- Ostalo
Brisanje masnoće papirnim ubrusom može ukloniti i do polovine kalorija koje bi inače završile u organizmu. Žvakati dovoljno dugo i generalno jesti sporije i umjerenije.
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar